Makuty dakbedekking
Door: Tengeru
Blijf op de hoogte en volg Maria
05 Augustus 2007 | Tanzania, Dodoma
In ruim een week is alles op het dak geplaatst.
De fundi die de rachels moest plaatsen dit werk heeft het langste geduurd om dit netjes en waterpas erop te krijgen.
De rachels zijn zo geplaatst dat mocht het nodig zin wij in een later stadium dit ook kunnen gebruiken om iets anders dan Makuty erop te leggen.
Met een aantal foto’s laten wij nu zien hoe alles een beetje in zijn werk is gegaan.
De Makuty plaatjes zijn gemaakt van palmbladeren en zijn in een soort vierkanten tegels geweven die met ijzerdraad op de rachels geplaatst gaan worden.
Men start op de onderkant van het dak en legt laag op laag naar boven werkend, waarnaar op de nokrand een gevlochten mat van Makuty vastgemaakt wordt.
Het uiteindelijke resultaat is dan ook dat ons huis nu echt een Tanzaniaanse look heeft, een uiterlijk
van een lodge, wat er zeer zeker mag wezen.
De voordelen van dit dak zijn natuurlijk ook niet weg te denken, als eerste minder geluidsoverlast bij zware regenval, koeling bij warm weer en warmte bij kouder weer. Dus drie voordelen in een als je alles op telt.
Het volgende karweitje is dat wij een boom verwijderd hebben waar wij een buiten terras willen maken van stenen, en dan zijn wij voorlopig klaar met het huisgebeuren.
Het enigste probleem wat we momenteel nog hebben is dat er voor de tweede keer een waterleiding is gesprongen in de betonnen vloer, die nu weer opengebroken is om het te verhelpen.
Er was afgesproken dat bij de verbouwing vorig jaar er een nieuwe metalen leiding in geplaatst zou worden, maar er zit een flexibele hergebruikte leiding in. Laten wij hopen dat deze nu niet meer lek slaat anders moeten wij echt wat meer uit gaan breken.
Aardbevingen :
De laatste weken hebben wij kennis mogen maken met het fenomeen aardbevingen.Het epicentrum lag 100 km ten noorden van Arusha, de zwaarste die gemeten is was 6.1 op de schaal van Richter.Van de week was er nog een kleine beving die bijna niet meer voelbaar was.
Op een paar scheuren in de kantoormuren na is er verder tot nu toe geen zichtbare schade te zien.
De reporter.
06 Augustus 2007 - 18:04
Conny:
Ziet er goed uit! -
16 Augustus 2007 - 07:04
Els En John:
Hallo Buren.
We zijn een beetje laat met onze reactie
maar het leven tijdens regen zal nu in jullie huis een stuk rustiger worden,soms kan het snel zoals je ziet.
Groeten Els en John