Weekend Heijing - Reisverslag uit Fuming, China van Maria Theeuwes - WaarBenJij.nu Weekend Heijing - Reisverslag uit Fuming, China van Maria Theeuwes - WaarBenJij.nu

Weekend Heijing

Blijf op de hoogte en volg Maria

05 September 2005 | China, Fuming

Uitgebreid verslag en foto's beschikbaar op www.xs4all.nl/~bku

Bezoek aan Heijing, een oud stadje beroemd om zijn zoutwinning.

Dit weekend begon ons avontuur wat eerder. Vrijdagavond zijn we vertrokken naar Kunming waar we de nacht hebben doorgebracht in het 5 sterren Green Lake Hotel.
Op zaterdag was het vroeg opstaan om naar onze bestemming te komen. Deze keer wilden wij per trein (prijskaartje €1.20) ons avontuur beginnen in dit uitgestrekte land. Voor Mr Liang was dit avontuur ook de eerste keer.
Onze eindbestemming was de stad Heijing, in Lufung County, zuidwestelijk in China’s Yunan Provence. Heijing is een belangrijke historische stad van zoutproductie, een beroemd en culturele stad in Yunan Provence. De stad is bekend om zijn zoutproductie sinds de Han Dynasty (206BC-AD 220). Samen met ongeveer 1500 Chinese burgers zijn wij aan deze ruim 5.30 uur durende reis van 200 km. begonnen.
Wat een belevenis is dit geweest, zowel in de trein als het landschap er buiten wat we tegen kwamen. Het landschap varieerde met zijn rijst, zonnebloem -en of maïs plateaus tegen de berghellingen tot en met diepe bergkloven. De trein passeerde heel wat kleine en grotere dorpjes. Wij hebben 10 tallen tunnels doorkruist en bruggen over bergkloven genomen. Geen idee wat het aanleggen van deze spoorlijn gekost moet hebben, maar het moet een fortuin geweest zijn. Het leek de film “Bridge on the river Kwai” wel wat wij gezien hebben.
In de trein vermaken de Chinese passagiers zich in de tussentijd met kaarten, roken, eten, slapen, breien en wat kletsen. Zoals gewoonlijk wordt alles op de grond gedeponeerd en zit je in een mum van tijd in een behoorlijke berg rotzooi.
De conducteur maakt dan ook regelmatig het hele zooitje schoon. Roken is verboden in het rijtuig, op het balkon toegestaan, maar net als overal in China negeert men dit gewoon en paft men er rustig op los. Roken is zeer zeker een van de meest voorkomende bezigheden in dit land. ( Waterpijp roken komt men hier ook tegen). Van alles wordt er vervoerd op zo’n treinreis, er zijn zelfs een aantal rijtuigen waar alleen aan de zijkanten banken staan, (goederen ruimte) zodat b.v. groentemanden in het midden gezet kunnen worden.
Wij hebben natuurlijk een aantal keren de trein doorgewandeld om alles in ons op te nemen, wat bij vele medepassagiers opperste verbazing opleverde. Twee van die westerse exemplaren zijn ook een hele bezienswaardigheid, vanuit ons gezichtspunt is dit hetzelfde geweest natuurlijk. Dus wie bekijkt nu wie???
Daar het steeds drukker werd in de coupe’s zijn wij uiteindelijk maar in een goederen rijtuig gaan zitten. Hier hadden wij volop de ruimte en kon je ook beide kanten van de treinrit goed zien.
Op onze eindbestemming van de treinreis zijn we met paard en wagen (plaatselijke “taxi”) naar het stadje Heijing gebracht, waar wij onze intrek namen in een plaatselijk “hotelletje” !!!
Het verschil met het Green Lake Hotel was niet alleen de prijs ( € 2 p.p), maar ook de luxe van de accommodatie. Het hotelletje was deels nog in aanbouw, nog geen warm water, maar de kamers waren schoon waar wij verbleven.
Voor de eigenaresse was het een grote eer om de enigste westerlingen in het stadje een overnachting aan te bieden. Het hele stadje was ook snel op de hoogte van ons verblijf aldaar.
Samen met Mr Liang zijn we met behulp van de plattegrond het stadje op ons gemak gaan bekijken. Zowel de Ming (1336-1393) - Ching en Qing Dynasty passeerden de revue. De verder gelegen zoutwinning werd natuurlijk met het plaatselijke paardenvervoer bezocht. Hier kregen we uitleg over hoe de zoutwinning vroeger in zijn werk ging en waarom dit zout in die tijd zo belangrijk was.
Wij werden honderden jaren terug in de tijd gegooid. Het stadje op zichzelf leeft zelf nog in begin 20e eeuw, geen auto’s, alles met muilezels etc.
We hebben er wel prima gegeten, mede dankzij de prima gerechtenkeuze van onze vertaler/reisgids. In de avond waren er plaatselijke dans en zangvoorstellingen. Zangvoorstellingen was meer karaoke (geen gehoor dus), waar men een grote fan van is in dit land. Wij als buitenlander hebben beide activiteiten bezocht, en natuurlijk weer snel vertrokken voor wij op moesten treden.
Het stadje is voor de Chinese cultuur een toeristische attractie, door buitenlanders wordt dit stadje maar zelden bezocht. Vandaar dat menig inwoner en bezoeker van dit stadje met verbazing naar ons keek. In Oeganda voelen ze aan je huid of het echt is, hier trekken ze aan je haren op je arm of het wel echt is.
Na een redelijke nachtrust zijn we met een gids nog een aantal bijzondere plaatsen gaan bezoeken in het stadje. Daar wij al naar de zoutwinning waren geweest, zijn wij afgehaakt en hebben wij zelfstandig de “moderne” zout fabriek bezocht. Onvoorstelbaar dat daar nog in dit bouwvallige geheel geproduceerd wordt.
Een wekelijkse markt, maakte dat er weer veel buitensporigs te zien was voor ons.
Later op de ochtend zijn we met plaatselijk vervoer weer naar het station gebracht, en weer aan onze 5.30 uur durende terug reis begonnen. Bij sommige paardenkarren hoefden wij beslist niet te betalen want wij waren buitenlanders, dus gasten. Waar maak je dat mee anno 2005???
De terugreis was iets minder spectaculair dan de heenreis, veel dezelfde mensen-landschap en activiteiten waren bekend van de heenreis. Aldaar wel enkele medepassagiers aan Mr Liang de vraag stelden waar wij nu vandaan kwamen!! Van Mars misschien ??
Dit weekend is een aansluiting van tegenstrijdigheden geweest betreffende westerse wereldweelde en begin 20e eeuw waarnemingen. De diversiteiten aan landschappen, de rijkdom en armoede en de tevredenheid en eenvoudige leefstijl van de mensen in dit land.
Weer een rijkdom aan diversiteit van etenswaren leren eten o.a verschillende paddestoelen, donky(ezel) vlees en bamboescheuten.
Na een heerlijke maaltijd in een restaurantje langs de weg in Kunming, zijn wij met het openbaar vervoer weer naar huis gekeerd.
Voor de dames nog even dit. Het is elke keer weer een sport om zonder ongevallen uit het toilet te komen hier. Al word ik wel een expert op dit gebied!! Zoals jullie misschien begrijpen hebben ze hier de hurk toiletten in de aanbieding. Suggestie is om ten alle tijden de broekspijpen op te stropen en de juiste zithouding aan te nemen. Vermijdt de openbare toiletten want die zijn echt smerig, lijkt wel een openbaar riool. Maak dan gebruik van een toilet in een hotel, als westerling denken ze toch dat je een gast bent.

De reizende reporter.

• 08 September 2005 - 22:56

Ingrid En Erwin:

Hallo Bert en Maria,
    Geen flauw idee waar jullie nu zitten, maar ik hoop dat het erg veilig, droog en cycloon of tornado vrij is. Ik hoop jullie gauw weer in NL te zien en hoop dat alles naar wens verloopt in China. Je vader en oma zitten deze week in Holten en zijn bezig met hun "honnymoon" op de Holterberg. Ze hebben mooi weer en ik hoop dat ze zich goed vermaken. Maar dat horen we snel genoeg niet dan ? Ik heb jullie foto's laten afdrukken van het huwelijk van opa en oma en alles uitgesorteerd. We hadden met elkaar zo'n 300 foto's. Wel veel dubbel natuurlijk. Voor het album heb ik een selectie gemaakt. De rest krijgen ze in een fotomapje er bij naast. Er gaat dus geen foto verloren. Ook niet die Jurgen en Wouter gemaakt hebben. Dat waren toch erg bijzondere foto's....
    Hopelijk tot gauw en groetjes uit Weerselo van ons allebei !

Erwin en Ingrid

• 10 September 2005 - 14:47

Ad En Maria:

Net terug van onze Vakantie, zie ik dat we weer heel wat kunnen lezen en foto's kunnen bekijken. We willen Bert ook nog van harte feliciteren met zijn verjaardag. Wij hebben een mooie vakantie gehad met héél mooi weer in de Belgische Voerstreek. Deze week hebben we ook nog vakantie. Hartelijke groetjes uit het mooie Gilze.