Laatste weken 2005
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Maria
01 Januari 2006 | Tanzania, Dodoma
Arusha is een van de aantrekkelijkste steden van Tanzania. Zij ligt tussen weelderig groene landstreken aan de voet van de Mount Meru (4556 meter), die vanuit Arusha ook beklommen kan worden. In dit gebied wonen verschillende stammen, zoals de Waarusha, Maasai, Wameru, Wachaga en Wapara.
De Maasai houden vooral vee, velen van deze stam jong en oud kleden zich nog steeds in de originele kleding, wat een lust voor het oog is.
De Wachaga, Wameru en Waarusha voeren een gemengd bedrijf met wat vee en landbouw. De landbouw bestaat uit koffie-, tarwe- en maïsplantages die beheerd worden door de Wachaga, Waarusha- en Wameru-stammen.
Zo nu en dan kom je leden van die stammen tegen in het centrum van de stad. De vorm van levensonderhoud is afhankelijk van de mogelijkheden die hun land biedt. De economische omstandigheden zijn niet rooskleurig gezien de droogte, de lage prijzen en de geringe landbouwopbrengsten.
Ongeveer een derde deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens, hetgeen een kleine verbetering betekent met tien jaar geleden. Zestig procent van de bevolking leeft van minder dan US$ 2 per dag.
De straatkinderen in Arusha komen vooral uit de regio Arusha en Kilimanjaro, een uitgestrekt gebied in het noorden van Tanzania. Veel kinderen die op straat leven zijn slachtoffer van armoede, honger, geweld binnen de familie en (seksueel) misbruik. Anderen zijn wees geworden, bijvoorbeeld omdat hun ouders aan aids zijn overleden, en hebben niemand die voor hen zorgt.
Voor reizigers is Arusha vaak de toegangspoort voor safari's naar de nationale parken Serengeti, Lake Manyara, Tarangire en het natuurgebied Ngorongoro.
Arusha is een leuke stad om in rond te lopen en om dingen te bezichtigen. Het winkelgebied is bijzonder levendig en ook zijn er goede ambachtelijke winkeltjes die zeer indrukwekkende voorbeelden van het 'Makonde'-snijwerk aanbieden tegen lagere prijzen dan in bijvoorbeeld Dar es Salaam. In Arusha is ook een permanente markt.
Wij hebben weer een drukke week achter de rug, maar wij mogen niet mopperen want een aantal zaken zijn bereikt, alle papieren zijn eindelijk in orde dus de containers uit India die in Dar-es-Salaam klaar staan kunnen nu ingevoerd worden met alle spullen voor de herbouw van de kassen.
Onze container is 20 december gearriveerd in Dar es Salaam, blijft toch wel erg bijzonder wat deze allemaal niet afreist volgens vele verschillende berichten!!! Het blijft toch spannend wanneer deze nu werkelijk deze kant uit komt en daadwerkelijk hier arriveert.
Tenslotte is er een nieuwe Pick-up besteld, die helaas niet voorradig is, in eerdere berichten was er voldoende voorraad, totdat je er werkelijk een besteld, dus nog 2 maanden wachten. Op maandbasis worden 89 nieuwe auto’s ingevoerd volgens de dealer voor heel Tanzania???
Wij zijn met de kerstdagen in Uganda geweest bij onze buren en collega’s daar, een culinair weekje met een heerlijk bed. Er zijn veel ervaringen uitgewisseld over vele zaken die wij vast nog gaan meemaken, van oude rotten kan je het beste leren.
Bedankt Els en John voor alle wijze raad die jullie ons meegegeven hebben. Het jaar 2006 zal een jaar van veel vallen en opstaan worden betreffende een aantal zaken, maar ook veel gezonde strijd om er iets moois van te maken met zijn allen.
Allemaal een gezond en een fijn 2006 gewenst van uit een zonnig en mooi Tanzania.
Zaterdag ochtend is deze boodschap op de radio 2 in de top 2000 geweest, je moet eerst naar het buitenland vertrekken en dan kom je op de radio, wel gaaf maar weinige van jullie zullen het gehoord hebben om 6.15 uur in de ochtend.
De reizende reporter
01 Januari 2006 - 16:25
Bas, Elma En Mignon:
Wij wensen jullie vanuit Hoorn ook een goed en vooral een gezond 2006 toe. Zakelijk wensen we jullie ook het beste toe!!!!!!!!
Veel liefs van ons -
02 Januari 2006 - 06:00
Charlie Vijverberg:
hoi Bert en Maria
van mijn kant de beste wensen voor het nieuwe jaar en veel succes, wij blijven jullie wel volgen. Charlie -
02 Januari 2006 - 18:25
Gerard En Helma:
Bert en Maria
Een gelukkig en een gezond 2006.
Groetjes -
04 Januari 2006 - 12:52
Tim Walta:
Hallo Bert en Maria,
De beste wensen en gezonheid, ik geniet van jullies verhalen en fotos.
Groeten van Tim,Ellie,Marielle en Jos