Nieuw jaar, nieuwe kansen
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Maria
09 Januari 2006 | Tanzania, Dodoma
Vanuit de ligging ten opzichte van de evenaar gezien, heeft Tanzania natuurlijk een tropisch klimaat. Maar vanwege de afwisseling in het landschap kent het eigenlijk verschillende klimaten. De extremen even niet meegerekend (op de Kilimanjaro vriest het en op sommige plaatsen in het binnenland kan de temperatuur gemakkelijk tot boven de veertig stijgen), kent het land best aangename gemiddelden. Bij ons is het nu dagelijks rond de 30-35 gr overdag en de nacht temperaturen dalend in de ochtend naar rond de 18-22 gr, en dat is dan wel een beetje koud.
Het hele jaar valt er wel enige regen in Tanzania, met uitzondering van een aantal plaatsen in het binnenland. Men spreekt van lange regens in de maanden maart tot en met mei en korte regens gedurende oktober tot en met december. Op dit moment is er nauwelijks regen van betekenis gevallen, vandaar dat het overal erg droog is. De meeste regen valt gedurende de lange regens. De regenval is dan ook intensiever. Over het algemeen is het kustgebied bijna het hele jaar warm en vochtig. De temperaturen variëren tussen de 22 en 30 graden en de gemiddelde luchtvochtigheid ligt tussen 75 en 80 procent. De avonden en nachten kunnen fris zijn en als je deze gebieden bezoekt, is het hebben van een sweater of trui beslist geen overbodige luxe.
Over luxe gesproken wij zijn het nieuwe jaar gestart met ons te verwennen met meer luxe in de vorm van een te bouwen nieuwe kantine, maandag 9 januari starten wij met een lunch voor alle medewerkers. Renovatie en bouw kantoorruimtes, keukentje en een (echt zit) toilet in de gradinghall.
De eerste kas voor de proef geraniums is al voor 50% klaar, een gedeelte gaat op tafels en een gedeelte gaat in de rozentrofs. De stekken komen 11 januari vanuit ons zusterbedrijf uit Kenia aan. Drie dames vanuit onze locatie gaan twee maanden stage lopen in Kenia om de kneepjes van het vak te leren, een hele onderneming voor deze 3 musketiers want ze zijn nog nooit ergens anders geweest. Omdat ze weinig spullen hadden om mee te nemen werd dat dus shoppen geblazen voor de nodige paspoorten, kleding, koffers etc.
Voor de werkplaats is de grond geëgaliseerd en de betonpalen gestort waar de gekochte 40 voet containers op komen te staan.
De eerste container met onze spullen is afgelopen vrijdag eindelijk gearriveerd, eerst was het woensdag toen donderdag en na een donderpreek van Bert werd het uiteindelijk toch nog vrijdag 18 uur, geweldig toch dit is wel genieten natuurlijk. Een glas champagne hebben wij er echt wel op gedronken deze keer.
Het hele weekend een beetje aan het uitladen, evt. uitpakken en verplaatsen van enkele spullen want niet alles kan in huis, maar een bed zeer zeker wel. Men is begonnen met het verbouwen van het huis, waardoor we een grootste deel van de spullen maar in de dozen laten zitten totdat het huis wat bewoonbaarder is. De schade aan de spullen tot nu toe wat zichtbaars is: onze kleine koe aanwinst heeft een been fractuur opgelopen tijdens de reis, een fototoestel is verdwenen, (tas nog wel aanwezig) voor de rest weten wij het nog niet.
Het uitgraven van de watervoorraad begint ook al aardig op te schieten en enkele water wegen zijn volledig uitgegraven en schoongemaakt. Dus jullie zien, er wordt echt hard gewerkt hier, zeker nu alle rotzooi opgeruimd is ziet het er een stuk beter uit.
Maandag is in de nieuwjaars speech uitgelegd wat er de komende tijd gaat gebeuren, zodat iedereen een beetje op de hoogte is van alle veranderingen die er al zijn en ook nog die gaan komen. Aan personeel geen gebrek er staan elke dag rond de 200 personen voor “het hek”, want er is een nieuwe Mzungu in het land en die is anders dan die andere!!!
Zoals gezegd is men in het huis ook gestart met de verbouwing werkzaamheden, dagelijks waren er nu klopgeesten rond die handmatig de vloeren eruit slaan.
Daar de bestelde auto nog niet aanwezig is moest de huurauto nog een maandje mee, gelukkig is er van de week een andere auto gegeven die wel goed in orde is.
Voor de eerste keer een Tanzania kapper bezocht, je zou zeggen dat is niets bijzonders nu dat wil niemand meemaken. Het resultaat was een groot fiasco, gelukkig is er een ex - Nederlandse kapster in de buurt zo vriendelijk geweest om het te herstellen, dus nu maar weer op zoek naar een “echte” Mzungu (=blanke)kapper want dat valt niet mee hier.
Tevens willen we via deze weg Vincent en Ria Verstraaten hartelijk danken voor hun bijdrage aan de website, waardoor het voor ons mogelijk is om wat meer foto's te plaatsen en een ieder wat meer beeld te geven van de situatie hier.
De reizende reporter
09 Januari 2006 - 09:14
Jac Theeuwwes:
De post gaat vandaag naar de Lier.
Jammer dat Bert uit moest blazen ik had dat Tanzaniaanse kapsel van Maria best willen zien op de foto. -
10 Januari 2006 - 12:38
Ineke En Jan:
hallo bert en Maria alles wel super daar zo te zien en te lezen.Jullie hoeven je niet te vervelen er is genoeg te doen en geen last van de warmte.? hier is het koud en ik verga van de spierpijn dus zou liever bij jullie zitten.heerlijk warm.Hier is alles verder prima ook met de jongens alles goed zowel met frank als met rob.Jan is van de week naar de hartspecialist gemoeten en hij is teveel aan het dichtslippen dus weer maar meer medicatie en bidden dat het goed blijft gaan.Ik blijf optimistich en doe mijn best.verder doen wij jullie veel groetjes en liefs en wensen wij jullie sucses met de onderneming. -
10 Januari 2006 - 20:55
Ome Douwe:
Hoi Maria en Bert!
Het artikel met veel interesse gelezen.
Wat super dat de container eindelijk is gearriveerd!
Ik denk dat ik mijn mening over een enigszins achtergebleven gebied moet herzien na het bekijken van het zware losmateriaal en de mooie auto.
Wat is er trouwens nog veel te doen, maar ik ben er zeker van dat dit jullie ook wel weer zal lukken!
Ik kijk alweer uit naar het volgende bericht. Doeg! Douwe