Bevolking - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Maria Theeuwes - WaarBenJij.nu Bevolking - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Maria Theeuwes - WaarBenJij.nu

Bevolking

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Maria

05 Februari 2006 | Tanzania, Dodoma

Er wonen ongeveer 32 miljoen mensen in Tanzania, verdeeld over bijna 130 stammen. Gemiddeld is dat ongeveer dertig mensen per vierkante kilometer.
In de kustgebieden bedraagt het aantal mensen per vierkante kilometer echter ruim driehonderd. Zo'n 23 procent van de Tanzanianen woont op het platteland.
Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond, al heeft er veel vermenging plaatsgevonden met Arabieren en Perzen. Een kleine bevolkingsgroep heeft duidelijk Aziatische voorouders, terwijl Europeanen absoluut in de minderheid zijn.
De stammen variëren in grootte tussen enkele miljoenen tot enkele honderden. De Nyamwezi vormen de grootste groep, zij maken vijftien procent van de bevolking uit. De twaalf grootste stammen zijn verantwoordelijk voor ruim vijftig procent van de bevolking. De nog zeer primitief levende Hi is waarschijnlijk de kleinste stam, hoewel officiële cijfers daarover ontbreken. Sommige stammen houden nog erg sterk vast aan hun traditionele gewoonten en kleding. Het duidelijkste voorbeeld daarvan vindt je bij de Maasai.
Uiteraard is er ook weer van alles gebeurd deze week en dat willen we de jullie natuurlijk niet onthouden.
Op maandag arriveerde dan eindelijk container 6, er is gewoon geen vervoer geweest volgens ons, dus moesten eerst de vrachtwagens terug zijn om voor transport te zorgen, maar echt weten doen we het natuurlijk niet.
Deze week is er veel gebeurd betreffende de ver - en bouw werkzaamheden, vooral in het kantoor is flinke vooruitgang geboekt. In de kantine zou de vloer gestort gaan worden,maar het dak moet er eerst op volgens de aannemer. Probleem is dat de dakplaten niet op voorraad zijn, dus afwachten. Zaterdagmiddag zijn deze gebracht, dus hopelijk gaat er maandag weer wat gebeuren.
Het uitgraven van de water voorraad is een stuk sneller gegaan, een gedeelte moet hier toch met de hand uitgegraven worden omdat de graafmachine er niet bij kan i.v.m te modderige ondergrond. Dan ga je dus met zijn allen in de modder staan en schep je met de hand er gewoon alles uit. Moet je in Nederland eens om komen!
In het huis zie je nog niet veel veranderen, de eerste laag van de uitbouw is gemetseld, maar het wachten is op het storten van de vloer. We worden het wel een beetje zat dat het zo langzaam gaat en dat we in de rotzooi blijven zitten.
In de lege kassen is men begonnen de rozen trofs leeg te maken en men is begonnen enkele kas delen te ontmantelen om te verplaatsen. Wij willen alle kassen in een lijn gaan zetten, zodat alle kasruimtes even groot gaan worden. Er gaat een wegennet aangelegd gaat worden om alles straks goed en snel vervoerbaar naar de koelcellen te laten verlopen.
Enkele gigantische bomen hebben dus nu ook het loodje moeten leggen om straks plaats te maken voor de kassen en pomphuis. Dit gebeurt hier allemaal met het handje en een kettingzaag dat is alles. De bomen bleken al lang dood te zijn, één was er begroeid met een parasiet die in enkele maanden deze boom totaal verwoest heeft.
In onze tuin was ook zo’n grote boom besmet, deze hebben wij gelukkig nog tijdig kunnen schoon maken, deze zal het nu wel overleven. Maar goed ook want daar hangt ons waterreservoir in om het water in huis te krijgen. Een nieuwe watergeul voor de aanvoer van het leiding water naar het huis is ook gegraven, deze moet net als de weg verplaatst worden om plaats te maken voor kassen.
Door de zijkant van de kassen gedeeltelijk te openen en gaas in te zetten loopt nu in de kas de temperatuur minder op waardoor de stekken nu beter groeien, de eerste rassen zijn al getopt. Een gedeelte van de pumice is niet goed waardoor er geen water vastgehouden wordt, hier zal in de toekomst een juiste verhouding voor gevonden moeten worden van zanddeeltjes en pumice.
Om alles goed van water te kunnen voorzien, gaat er een nieuw pomphuis gebouwd worden en wordt er een nieuw boorhole geslagen. Op zaterdag zijn er twee heren geweest die onafhankelijk van elkaar op zoek gingen naar water, wij zijn niet bijgelovig maar dit was werkelijk onvoorstelbaar wat een van hen liet zien. Op een kaart heeft hij eerst m.b.v. soort amulet aangegeven waar volgens dit amulet water zou zijn. Daarna is hij met hetzelfde amulet in het land gaan rondlopen om aan te geven waar deze plekken zich precies bevinden. Zeer vreemd om naar te kijken, de amulet beweegt heen en weer, stopt plotseling, gaat dan soms een andere richting uit bewegen etc. Op deze manier heeft hij tot nu toe vier plaatsen gemarkeerd waar veel water zit, een ervan levert 50 m3 water per uur volgens hem. En nu maar hopen dat hij gelijk heeft, de boring over enkele weken zal bewijzen of dit geen hocus-pocus is geweest.
Wij hebben deze week eens rustig afgesloten met gewoon in ons groene paradijs te vertoeven “de tuin”, het begint al ergens op te lijken, als jullie de foto’s zien zijn jullie nu al stinkend jaloers.Laat jullie fantasie maar even gaan heerlijk eten in de buitenlucht met heerlijke temperaturen!!!! Het is nog niet af natuurlijk de aanplant van nieuwe planten moet nog plaats vinden om wat kleur te geven aan het geheel, maar ook daar hebben wij weer voldoende water voor nodig om dit te verwezenlijken. Zoals jullie zien de vicieuze cirkel blijft gewoon draaien in dit geheel op alle fronten om alles zo af te stellen dat alles netjes in elkaar past.

De reizende reporter

• 06 Februari 2006 - 05:55

Els En John:

Straks weten we meer van Tansania dan van Uganda.Het ziet goed uit,en wat de bouwsnelheid betreft dit is Africa,als de garaniums goed groeien en je kan genieten van de tuin om het huis wat wil je nog meer na 2 maanden.

Groetjes Jullie Buren

• 06 Februari 2006 - 09:41

Jac:

Prachtig die tuin/golfbaan.
    Waar zijn de greens/ moet ik de vlag(gen) zelf komen plaatsen? Voor varaiatie kan ik wel enkele typische nederlandse stekjes meebrengen!

• 06 Februari 2006 - 12:02

Jets:

met veel belangstelling gelezen. in de carnaval-vakantie gaan we er 10 dagen tussenuit. Skieen in Tsjechie Liefs van ons allen Knuffels Jets.

• 07 Februari 2006 - 22:33

Johann Zwinkels:

Bert en Maria, we volgen jullie avonturen via deze mooie site op de voet.wat ziet de natuur daar bij jullie er schitterend uit.
    We blijven het volgen, groeten Johann